Kasteel van Heers

Royale bouwkunst

Royale bouwkunst

Het kasteel slaat een brug tussen de laatgotische stijl en de renaissance die erop volgt – het is gebouwd op het einde van de vijftiende en het begin van de zestiende eeuw. Vier vleugels omsluiten een vierkante binnenplaats. Je vindt je kasteel terug op de afbeeldingen in de Remacle Leloup, de Ferrariskaart (1771-77) en een tekening van Ph. de Corswarem uit het begin van de negentiende eeuw. Dus … kom een keer langs. Om voluit te genieten van de dezelfde grandeur waarvan ook alle voorgaande generaties ondersteboven waren.

 

Kasteelhoeve

Links van de huidige hoofdingang liggen de hoevegebouwen. In L-vorm lopen ze verder door tot achter de westgevel van het kasteel. Blikvanger is de gigantische tiendenschuur uit 1664. In 1671 is het poortgebouw van de hoeve klaar. Op de tekening van Remacle Leloup zie je hoe de toegangsweg via dat poortgebouw naar de ophaalbrug van het kasteel liep.

 

Dubbele slotgracht

De anti-inbraakstrategie van het kasteel bestond uit een dubbel grachtensysteem: een gracht rond het kasteel en een tweede rond het hele domein. Achter het poortgebouw had je daarom een ophaalbrug naar het kasteel.

 

Boomgaarden, tuien en vijvers

Tussen de huidige Nieuwe Steenweg en het poortgebouw lag een ommuurde boomgaard. Handig als extra verdediging. Want op de muren stonden kantelen en twee torens. Ten oosten en ten noorden van het kasteel liggen verschillende tuinen. Ten westen nog meer boomgaarden en vijvers, gevoed door de Heerse beek. Ten zuiden bevindt zich de kerk.

 

Robotfoto van kasteel

  • vier bakstenen vleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken
  • plint van silex
  • mergelstenen speklagen en hoekbanden
  • bakstenen boogfries op mergelstenen consooltjes
  • bakstenen visblaasmotieven op bogen boven de vensters
  • hoge, voormalige kruiskozijnen (eind 18de/begin 19de eeuw stenen kruisen verwijderd, naar onderen toe vergroot, mergelstenen omlijsting met sponningbeloop en negblokken in onregelmatig verband)

 

Noord, oost, zuid en west

De zuidvleugel is het poortgebouw. De poort zelf is door de familie Desmaisières in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd. Bovenaan prijkt hun wapenschild.

In de oost- en de noordvleugel vind je de woonvertrekken. Op de ene hoek staan een zware, rechthoekige donjon en een veelhoekige traptoren. Aan de andere kant een tweede donjon. Daartussen een krulgevel met bekroning. Op de tekening van Leloup zie je overal dakkapellen. Maar die bleven alleen boven de noordgevel en op de donjon bewaard.

 

De westvleugel is een dienstgebouw met een gesloten uitzicht door de kleine vensters.