Kasteelconcert

1024 682 Kasteel van Heers

Geniet van jong klassiek talent in het mooiste kasteeldomein van Limburg!

Het kasteel van Heers is een inspirerende plek met ruimte voor drie feeërieke podia. Met daarop … topmuzikanten. Hét recept voor een ‘Kasteelconcert’ zoals je alleen in het Kasteel van Heers een kasteelconcert kan beleven. Zet 19 augustus met stip in je agenda. En kom langs voor een onvergetelijke namiddag.

Geniet van je eerste concert en bewonder het kader waarin je die muziek beluistert. Wandel daarna naar het tweede podium. Laat je opnieuw meevoeren op de barokklanken van de klassieke musici. Ga door het kasteeldomein naar het derde podium en pik ook daar het exclusieve concert mee. Zo heb je driemaal kippenvel – gegarandeerd. Ah ja, met die harmonische weelde in dat imposante kasteelkader? Doe jezelf een plezier en kom langs!

De toegang is helemaal gratis, van 14 tot 17 uur. Met lokaal lekkers om tussendoor nog intenser te genieten van al dat moois. Een weldaad voor al je zintuigen. 🙂

Download het Kasteelconcert-programma

Foto’s Frank Missotten

Foto’s Marc Clukkers

Muziek tussen de kasteelmuren van Heers

In het kasteeldomein van Heers kon je zondag terecht op een speciale concertnamiddag. Vijf jonge klassieke muzikanten brachten daar een repertorium uit verschillende tijdperken. Het ging om een initiatief van de vzw Heerlijkheid Heers. Dat zijn vrijwilligers die zich bekommeren om het onderhoud van het kasteel dat helemaal verloederd geraakte.

Radio 2 (maandag 20 augustus 2018)

Kasteelconcert lokt 1.500 bezoekers

Naar schatting 1.500 toeschouwers konden op muzikale tijdreis gaan rond het kasteeldomein. In een uniek kader genoten ze van barokmuziek uit de 17de eeuw, muziek uit de klassieke periode van eind 18de eeuw en van de 19de-eeuwse kamermuziek, genre Beethoven en Glière. “Muziek die ooit binnen de kasteelmuren moet geklonken hebben, werd hier voor een breed publiek gebracht”, zegt Paul Lambrechts van vzw Heerlijkheid Heers, een groep van ruim 100 vrijwilligers die zich bekommert om het onderhoud van het kasteel.

Het Belang van Limburg (maandag 20 augustus 2018)

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Podium 1: Kerk van Heers – I Suonatori Poetici

Beniamino Paganini (klavecimbel en blokfluit) en Nele Vertommen (sopraan, barokhobo en blokfluit). Deze jonge talenten spelen in barok-kostuum! Omwille van de gevoeligheid voor vocht en temperatuurschommelingen van het klavecimbel staan ze in de kerk van Heers (volg de pijlen podium 1). Aan het slot van de middag komen ze naar de binnenkoer van het kasteel om samen met de andere musici de finale te spelen.

 

Giulio Caccini (1552-1618) O Che felice giorno – uit Nuove musiche e nuova maniera di scriverle

Luigi Rossi (1597-1653) Toccata Settima

Giulio Caccini (1551-1681) Amarilli mia bella – uit Nuove musiche en nuova maniera di scriverle

***

Claudio Monteverdi (1567-1643) Quel sguardo sdegnosetto – uit Scherzi Musicali

Antonio Vivaldi (1678-1741) Hobosonate in c – RV 53 Adagio – Allegro

***

Roberto Valentini (1671-1747) Blokfluitduo in F Allegro – Adagio – Allegro

Francesco Mancini (1672-1732) Blokfluitsonate XI in g Un poco andante – allegro

Podium 2 – Basse Cour links van het kasteel

Jonkvrouw Heers – Sieglinde Heymans, sopraan

Hier in Heers groeit iets krachtig…

Het gaat niet enkel over het kasteel in ere herstellen, nee, het is zoveel groter dan dat. Als mensen belangeloos samenwerken gebeurt er iets magisch. Dat gezamenlijke doel brengt ons bij elkaar, geeft ons een reden om buiten te komen, om te praten, om te delen, om op zoek te gaan naar wat jij kan bijdragen, om op zoek te gaan naar ieders sterke kant en die te ontplooien, te ontdekken waar je nog hulp bij kan gebruiken en die hulp dan ook bij elkaar te vinden. Het verbindt ons en dat is net wat we nodig hebben in dit tijdperk waar individualisme de norm is. Niet alleen het kasteel groeit hierdoor, maar ook iedereen die hierbij betrokken is. Hier in Heers bewijzen jullie dat het anders kan, leven met zorg voor elkaar en de omgeving. Ik ben dan ook zeer dankbaar deel uit te maken van dit prachtige groeiproces.

Sommigen van jullie kennen me als die jonkvrouw in het kapelletje op de nocturne. Ik kan moeilijk in woorden vatten hoe spannend dat moment was voor mij… het was de tweede keer dat ik echt voor een publiek zong… en uit noodzaak dan nog a capella, zou dat wel werken? Ondertussen is het de kern geworden van mijn ‘LindeLand’: Magisch Muzisch. Met een speelse mix van beeld, drama, dans en muziek wil ik mensen verbinden en laten proeven van een andere wereld. Een wereld waar zeemeerminnen, bosnimfen, jonkvrouwen zich veilig voelen en ons opnieuw laten dromen. Een wereld vol verwondering waar het niet uitmaakt of je jong of oud bent, waar je op zoek kan gaan naar wie jij vandaag echt bent.

Mijn achtergrond als kleuteronderwijzeres gecombineerd met 10 jaar klassieke zang in de academie voor podiumkunsten te Aalst bij Rita Piron en nu Tineke van Ingelgem brengen me bij jullie in Heers om een verhaal te vertellen als moderne middeleeuwse minstreel. Het muzikale verhaal van jullie kasteel: niet met stukken uit de tijdsperiode waarover ik zing, maar een programma dat het verhaal ondersteunt. A capella, omdat het kan.

 

Benjamin Britten (1913-1976) – Down by the Sally Gardens

Arthur Sullivan (1842-1900) – Poor wandering one (uit The Pirates of Penzance)

Sergei Rachmaninov (1873-1943) – Vocalise Op. 34 nr. 1

Gian Carlo Menotti (1911-2007) – Black Swan (uit The Medium)

Felix Mendelssohn (1809-1847) – Andres Maienlied ‘Hexenlied’

John Dowland (1563-1626) – Flow my tears

 A. Mozart (1756-1791) – Et incarnatus Est (uit Grosse Messe in c-Moll)

Podium 3 – Koetshuis binnenkoer

 

Margot Joubard (cello) & Ruth Bouckaert (viool)

In dit prachtige kader spelen twee jonge talenten van ‘om de hoek’ een programma voor viool en cello. Margot komt uit Gors-Opleeuw, Ruth uit Alken! Beiden staan aan het begin van een mooie muzikale carrière en schuwen het experiment niet.

L. van Beethoven – Duo in C (allegro commodo, rondo)
Shostakovich – Five pieces (prelude, gavotte, elegie, waltz, polka)
R. Glière – Huit Morceaux, opus 39 (prelude, gavotte, berceuse)

Ons project – een woordje uitleg

Wie regelmatig langs het kasteeldomein van Heers rijdt, ziet dat er sinds een klein jaar heel wat beweegt. Het kasteel was een echt ‘Doornroosje’, dichtgegroeid en verlaten. De VZW De Heerlijkheid Heers zet sinds november vorig jaar de schouders onder de redding van dit uniek stukje Haspengouws erfgoed.

Elke maand komt een groep vrijwilligers op zondag samen om het domein aan te pakken: er wordt gesnoeid, gewied, opgeknapt en gewerkt aan het toegankelijk maken van het kasteeldomein en van de weilanden tussen kerk en kasteel. Maar de grootste uitdaging blijft natuurlijk het kasteel zelf: de onzekerheid over de toekomst heeft geleid tot snel verval. De tijd tikt en we doen alles om de overheden te overtuigen om nog vóór de winter de lekken in de daken te dichten en de muren en de plafonds te stutten.

Of dat gaat lukken hangt mede ook af van uw inbreng! Door uw aanwezigheid hier vandaag steunt u ons project, maar u bent van harte uitgenodigd om ook mee te helpen als vrijwilliger. Iedereen kan immers iets wat een ander niet kan, en wat het verschil kan maken tussen teloorgang of redding van het kasteel. Meld je daarom aan als vrijwilliger via Facebook / Kasteelvanheers of via de website www.kasteelvanheers.be.

En vooral: draag ook na vandaag uit bij vrienden, kennissen of op je werk uit hoe bijzonder deze plek is en hoe belangrijk het is dat dit niet verloren gaat. Op termijn kan dit domein een sterke motor worden voor Heers, van toerisme tot restauratietechnieken, van horeca tot natuurbeleving.

 

Het begint met geloven dat het kán!

 

Organisatie: VZW De Heerlijkheid Heers, met dank aan Gemeente Heers (logistieke ondersteuning), Drinkcenter GOS, Wijndomein Kitsberg, Bakkerij Ceulemans en het topteam van vrijwilligers dat hier aan het werk is!