Boomgaard aan de kasteeldreef

Hoogstambomen opnieuw aanplanten

Boomgaard aan de kasteeldreef heraanplanten

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren werkte in overleg met de vzw Heerlijkheid Heers en de gemeente Heers een plan uit voor het herstel van de boomgaarden in de directe omgeving van het kasteel van Heers.

De uitdaging

Hoogstambomen aanplanten

In de weilanden langs de Beukendreef en op het zuidelijke deel van het kasteeldomein staan nog een handvol hoogstambomen – een fractie van het aantal dat er ooit stond. En van die overgebleven exemplaren zijn de meeste in slechte staat.

De komende maanden kiezen we de juiste variëteiten om die geselecteerde bomen meteen aan te planten. De keuze viel op dertien bittere, zure en zoete appelvariëteiten, zoals de ‘Schone van Boskoop’ en ‘Ananas Reinette’. Ideaal voor heerlijk appelsap en hemelse appelcider. De bomen krijgen een beschermingskorf om vraatschade door woelratten en vee te vermijden.

Dertien variëteiten:

 1. Ananasrenette
 2. Reine des reinettes
 3. Douce moën
 4. Marie Menard
 5. Jacques lebel
 6. Bramley’s seedling
 7. Court pendu rosat
 8. Schone van Boskoop
 9. Marie Joseph d’Othée
 10. Grijze winterreinette
 11. Doux Joseph
 12. Kermerrien
 13. Keuleman

De uitvoering

Stap 1: sterappel (19 november 2017)

Tijdens de officiële voorstelling van de vzw Heerlijk(heid) Heers plantten we de symbolische ‘eerste appelboom’ van de nieuwe boomgaard langs de Beukendreef. Om meteen enthousiast af te tellen tot de eerste sterappeltjes aan de takken hangen.

HEERS – Nu zondag (19 november) organiseert vzw Heerlijkheid Heers rondleidingen op het domein van het kasteel van Heers. De vzw is op zoek naar vrijgevige helpers en ideeën om het verkommerde kasteel opnieuw een toekomst te geven.

Het Belang van Limburg (18 november 2017)

Stap 2: 44 bomen (20 december 2017)

Werknemers van de sociale werkplaats ‘Natuur en Boomgaarden’ tegenover het kasteel 44 hoogstam appelbomen geplant.

HEERS – Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren werkte in overleg met de vzw Heerlijkheid Heers en de gemeente Heers een plan uit voor het herstel van de boomgaarden in de directe omgeving van het kasteel van Heers. De eerste fase van dit plan ging eind december in uitvoering.

Het Belang van Limburg (7 januari 2018)
Samengevat

Boomgaarden aan de Beukendreef en op het zuidelijke deel van het kasteeldomein herstellen.